Recomandări

Societatea de Transport Bucureşti - STB SA utilizează un sistem modern de taxare, bazat pe tehnologia cardurilor de transport contactless, care a înlocuit, încă din anul 2006, abonamentele de carton şi biletele de hârtie.

În plus, STB SA pune la dispoziția călătorilor următoarele modalități alternative de plată a călătoriei:

 • prin SMS, direct de pe dispozitivul mobil;
 • prin intermediul aplicaţiei gratuite de mobil 24Pay (nu necesită deţinerea unui card de transport);
 • cu cardul bancar contactless, direct la validator (acest serviciu este disponibil în autobuzele Otokar, Mercedes Citaro hibrid, în tramvaiele liniilor de noapte (1 și 10) și în cele de pe linia 41);
 • cu cardul dual BRD-STB.

Cardul de transport Activ poate fi încărcat concomitent cu călătorii și cu oricare tip de abonament, iar cele două titluri de călătorie pot fi utilizate în paralel.

Cardul Activ nominal și Cardul Activ nenominal pot fi achiziționate de la punctele de vânzare, iar cele două tipuri de carduri pot fi reîncărcate la toate punctele de vânzare și la automatele de vânzare. Mai mult decât atât, cardul Activ nominal poate fi reîncărcat și prin intermediul platformei de reîncărcare on-line.

Cardul de transport Multiplu este destinat călătorilor ocazionali și poate fi achiziționat de la oricare punct de vânzare și de la automatele de vânzare.

Atenție!

Plata călătoriei nu poate fi efectuată la conducătorii vehiculelor sau la corpul de control, iar bonul fiscal nu echivalează cu titlul de călătorie.

Înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, asiguraţi-vă că aveți asupra dumneavoastră cardul de transport sau, după caz, documente care atestă gratuitatea.

Validarea cardului de transport este obligatorie și se realizează în toate vehiculele utilizate, la echipamentele electronice montate în acest scop, în cazul în care cardul este încărcat cu portofel electronic sau călătorii. De asemenea, validarea cardului este obligatorie în cazul abonamentului de 24 ore sau 72 ore, în primul vehicul utilizat.

Plata călătoriei metropolitane permite utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov, în limita a 90 de minute. După expirarea valabilității titlului de călătorie, acesta poate fi utilizat doar în vehiculul în care a fost constatată această situație, până la stația imediat următoare. Ulterior, continuarea călătoriei poate fi realizată doar prin achitarea unei noi călătorii.

Călătoriile metropolitane integrate cu metroul permit utilizarea tuturor mijloacelor de transport public de suprafață din Regiunea București-Ilfov și a metroului, timp de 120 de minute. Dacă accesul la metrou se realizează în limita celor 120 de minute, călătoria cu metroul poate fi continuată fără a fi necesară achitarea unei noi călătorii.

Contravaloarea călătoriilor este dedusă de pe cardul de transport odată cu validarea cardului în primul vehicul utilizat sau atunci când se realizează o nouă validare, ca urmare a expirării valabilității unui titlu de călătorie.

Atunci când cardul este validat în mai multe vehicule, în perioada de valabilitate a călătoriilor de 90 sau 120 de minute, validatorul afișează mesajul “Transfer de pe linia X pe linia Y”. Prin consultarea cardului, validatorul afișează câte minute mai este valabil titlul de călătorie.

Plata prin SMS trebuie realizată înainte de a urca în mijloacele de transport în comun, iar în câteva secunde veți primi un mesaj care va conţine un cod de confirmare a tranzacţiei.

Titlurile de călătorie achiziționate prin intermediul aplicației 24Pay sunt activate automat, după confirmarea tranzacției, fără a fi necesară validarea acestora la echipamentele din mijloacele de transport public. Titlurile de călătorie achiziționate rămân salvate în aplicație, în secțiunea “Istoric”, iar astfel pot fi prezentate spre verificare agenților de control.

Dacă plătiți călătoria prin SMS sau prin intermediul aplicației 24Pay, asigurați-vă că bateria telefonului dumneavoastră este încărcată suficient pe tot parcursul călătoriei.

În momentul controlului, trebuie să prezentați angajaților noștri titlul de călătorie valabil sau documente care atestă gratuitatea, iar în caz contrar, trebuie să vă legitimați în vederea aplicării măsurilor legale.

Înainte de a călători pentru prima dată cu mijloacele de transport în comun ale STB SA, vă rugăm să consultaţi instrucţiunile de validare a cardului de transportinstrucţiunile de utilizare a serviciului de plată prin SMS şi ghidul de utilizare a aplicaţiei 24Pay.

Pentru a ajunge cât mai uşor la destinaţia dorită și pentru a reduce timpul de aşteptare în staţii, vă recomandăm să vă planificaţi călătoria cu ajutorul aplicaţiei gratuite Info Transport Bucureşti.

 

Recomandări pentru o călătorie în siguranță:

 • fiţi atenţi la urcarea/coborârea în/din vehicule, astfel încât să evitați producerea accidentelor;
 • urcați/coborâți în/din vehicule numai prin locurile indicate;
 • țineți-vă de bare, în timpul deplasării, pentru a evita accidentările;
 • nu țineți la vedere bunurile de valoare și supravegheați-vă bagajele pe toată durata călătoriei.

Recomandări pentru o călătorie civilizată:

 • nu consumaţi alimente şi băuturi în vehicule;
 • nu aruncați resturile menajere în vehicule sau în stațiile de transport;
 • nu puneți picioarele pe scaune;
 • evitați pe cât posibil să vorbiți la telefon și să ascultați muzică în vehicule, pentru a nu-i deranja pe ceilalți călători;
 • cedați locul pe scaun persoanelor în vârstă, gravidelor sau copiilor;
 • nu încurajați comerțul ambulant şi persoanele care apelează la mila călătorilor;
 • transportarea animalelor de companie este permisă, însă doar în cazul câinilor însoțiți care au lesă și botniță, ori a animalelor mici ținute în brațe, dar cu respectarea prevederilor OUG nr. 55/2002.